tiistai 11. joulukuuta 2018

Flipgrid - videochat opetuskäyttöön

Ruudunkaappauskuva Flipgridin sivulta.
Olen julkaissut tästä uuden ja päivitetyn blogijulkaisun elokuussa 2019. 


Flipgrid on opetuskäyttöön tarkoitettu palvelu, jonka avulla opettaja voi luoda alustan, missä keskustellaan lyhyiden videoviestien avulla. Flipgridistä tuli kesäkuussa osa Microsoftia ja samalla se muuttui maksuttomaksi. Nyt siitä on tarjolla myös Teams-integraatio.

Palvelulle on helppo ideoida monia käyttötarkoituksia. Kieltenopetukseen tiedän tällaista monen jo kaivanneen. Helpotus tämä varmasti on myös monelle, joille lukeminen ja/tai kirjoittaminen on syystä tai toisesta vaikeaa. Sovellus osaa jopa lukea opettajan ohjeet keskustelualueille ihan suomeksi, mutta sen lisäksi siellä on erilaisia lukemista helpottavia ominaisuuksia.

Opettajan ohjeet: kirjaudu palveluun ja ota se käyttöön kolmen vaiheen kautta


Voit käyttää sovellusta pc-koneella tai ladata sovelluksen (Android, iOS, Win10). Mobiililaitteen selaimella voi katsoa sisältöjä, mutta videon tallentaminen edellyttää mobiilisovellusta. Opettajan käytössä olevat ominaisuudet puolestaan edellyttävät käyttöä selaimella (pc tai mobiili). Palvelu muistuttaa poistamaan oppijoiden lataamat sisällöt esim. lukuvuoden päätteeksi sekä aina, jos oppija sitä pyytää. Oppijoille pyydetään kertomaan, että palvelu on tarkoitettu vain opetuskäyttöön. Tämän blogijulkaisun alaosasta löydät tarkempia ohjeita sekä linkkeinä että diasarjana.
  1. Luo ryhmän oma ympäristö (grid): nimeä ja määrittele asetukset. 
  2. Lisää aiheet (topics): Aiheet tarkoittavat kysymyksiä tai teemoja, joista keskustellaan. Alkuun tulee lisätä vähintään yksi aihe, mutta niitä voit lisätä pitkin vuotta. Ohjeisiin voi linkittää tiedostoja, tehdä videon yms. Voit määritellä mm. haluatko moderoida viestit ja saavatko oppijat vastata toisilleen.
  3. Jaa oppijoille: He liittyvät mukaan linkillä (pc, Chromebook) tai QR-koodilla (mobiilisovellus).


Oppijan ohjeet: näin äänität viestejä


Oppijat liittyvät mukaan linkillä (pc, Chromebook) tai QR-koodilla (mobiilisovellus). Jotta voi äänittää oman viestin, tulee kirjautua omalla tai oppilaitoksen Googlen tai Microsoftin tunnuksella.
  1. Valitse aihe (topic) ja klikkaa vihreää plus-merkkiä aloittaaksesi tallentamisen. Voit myös lähettää videokommentin julkaistun videon Reply-kohdasta.
  2. Tallenna video. 
  3. Katso videosi - voit aina tehdä uuden version, jos et ole tyytyväinen.  
  4. Ota selfie, jota voit muokata esim. tarroilla.
  5. Lisää mahdolliset muut tiedot ja julkaise.


Kokeile nyt oppijan roolissa - tarjolla kolme kysymystä (topic)


Jos haluat kokeilla Flipgridiä selaimella, avaa se tästä linkistä: Digiosalliseksi-niminen julkinen Flipgrid-yhteisö. Jos käytät mobiilisovellusta, ohjeistaa em. sivu avaamaan appin kun yrität tallentaa videon. Voit myös avata Flipgridin alla olevasta QR-koodista (ks. vasen yläkulma).

Tämän gridin sisällöt ovat julkisia ja näkyvät kirjautumatta, mutta oman videon tallentaminen edellyttää Microsoftin tai Googlen sähköpostia (oma tai oppilaitoksen tunnus). Voit kokeilla tähän gridiin toistaiseksi myös yhteistunnusta flipkokeilu@gmail.com (salasana: flipsalis2018).

 

Linkkivinkkejä Flipgridiin liittyen


  • Flipgridin ohjeet: pikaohje opettajalle ja oppijalle (samat tiedot edellä) sekä perusteellisten ohjeiden e-kirja (englanniksi)
  • Kirjeenvaihtokavereiden sijaan #GridPals-yhteistyötä: "Check out this amazing GridPals guide created by the first ever GridPal, Bonnie McClelland!"
  • Infograafeja, missä John Schwartz on ideoinut runsaasti erilaisia käyttötapoja Flipgridille.

2 kommenttia:

  1. Onkohan kukaan käyttänyt tätä matematiikan opettamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! En ole kuullut esimerkkejä matematiikan käytön osalta eikä tämä Suomessa vielä laajasti käytetty muutenkaan ole. Pikainen googletus heitti eteen tällaisen linkin: https://static.flipgrid.com/docs/Flipgrid_math.pdf

      Poista