perjantai 16. maaliskuuta 2018

Arviointia tukevat digivälineet

WordArt-sivulla tehty sanapilvi
iltapäivän ryhmän ennakkokyselyn
 suosituimmista  somen sovelluksista.
Vedin tänään kaksi Digiosalliseksi-workshopia TAMKin opettajaopiskelijoille. He olivat toivoneet teemaksi arvioinnin digivälineitä, mutta osa samoista sovelluksista sopii hyvin (tai paremminkin) ryhmän ja keskustelun aktivointiin oppitunnin aikana.

Alla perättäisten workshopien yhteiset aloitusdiat. Johdannon jälkeen osallistujat äänestivät Googlen  lomakkeella mitä työkaluja haluavat kokeilla.

Aamupäivän ryhmä valitsi tärkeysjärjestyksessä Mentimeterin, x-breikin, Quizizz-kyselyn ja AnswerGardenin. Näistä viimeksi mainitulla voi tehdä yhdessä sanapilviä. Yksilötyöskentelyyn (tai ryhmälle samalla tietokoneella) toimii myös enemmän väriä, malleja ja asetteluita tarjoava wordart.com.

Toinen ryhmä valitsi kärkeen Kahoot Jumblen, missä tutun monivalinnan sijaan vastausvaihtoehdoille haetaan oikeaa järjestystä. Kokeiluun pääsivät myös jaetulla sijalla Quizlet Live, X-breikki, Mentimeter ja AnswerGarden.

Linkit näihin ja kaikkiaan noin 20 eri koe- ja kyselytyökaluun löydät Matleenan blogin sähköisten kokeiden sivulta. Siellä voit vastata moniin kyselyihin myös omassa tahdissa. Uuteen työkaluun tutustuttaessa opettajaa usein auttaa, jos saa ensin tutustuttua siihen oppijan roolissa. Jos työkalu vaikuttaa lupaavalta, täytyy siihen useimmiten kirjautua, jotta voi luoda omia tai käyttää jaettuja sisältöjä. Em. sivun alaostasta löydät myös parin hankkeen tallenteet sähköisestä arvioinnista sekä uusimmat diani, missä on ohjeita opettajille ja muille kyselyiden tekijöille.

Sähköisen arvioinnin ohella aamupäivän ryhmässä keskusteluun nousivat Creative Commons -lisenssit. Niiden avulla tekijä voi antaa muille tekijänoikeuslakia laajempia oikeuksia hyödyntää materiaaleja. Näistä kansainvälisistä ja epäkaupallista lisensseistä on hyötyä sekä silloin kun haluaa jakaa muille omia materiaalejaan että silloin kun haluaa hyödyntää muiden materiaaleja. Tässä pari linkkiä teemasta kiinnostuneille:


Workshopissa kokeiltiin mm. Quizlet Liveä, joka on hauska keskusteluun kannustava pienryhmissä pelattava kisa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti