WordArt-sivulla tehty sanapilvi iltapäivän ryhmän ennakkokyselyn suosituimmista somen sovelluksista. |
Alla perättäisten workshopien yhteiset aloitusdiat. Johdannon jälkeen osallistujat äänestivät Googlen lomakkeella mitä työkaluja haluavat kokeilla.
Aamupäivän ryhmä valitsi tärkeysjärjestyksessä Mentimeterin, x-breikin, Quizizz-kyselyn ja AnswerGardenin. Näistä viimeksi mainitulla voi tehdä yhdessä sanapilviä. Yksilötyöskentelyyn (tai ryhmälle samalla tietokoneella) toimii myös enemmän väriä, malleja ja asetteluita tarjoava wordart.com.
Toinen ryhmä valitsi kärkeen Kahoot Jumblen, missä tutun monivalinnan sijaan vastausvaihtoehdoille haetaan oikeaa järjestystä. Kokeiluun pääsivät myös jaetulla sijalla Quizlet Live, X-breikki, Mentimeter ja AnswerGarden.
Linkit näihin ja kaikkiaan noin 20 eri koe- ja kyselytyökaluun löydät Matleenan blogin sähköisten kokeiden sivulta. Siellä voit vastata moniin kyselyihin myös omassa tahdissa. Uuteen työkaluun tutustuttaessa opettajaa usein auttaa, jos saa ensin tutustuttua siihen oppijan roolissa. Jos työkalu vaikuttaa lupaavalta, täytyy siihen useimmiten kirjautua, jotta voi luoda omia tai käyttää jaettuja sisältöjä. Em. sivun alaostasta löydät myös parin hankkeen tallenteet sähköisestä arvioinnista sekä uusimmat diani, missä on ohjeita opettajille ja muille kyselyiden tekijöille.
Sähköisen arvioinnin ohella aamupäivän ryhmässä keskusteluun nousivat Creative Commons -lisenssit. Niiden avulla tekijä voi antaa muille tekijänoikeuslakia laajempia oikeuksia hyödyntää materiaaleja. Näistä kansainvälisistä ja epäkaupallista lisensseistä on hyötyä sekä silloin kun haluaa jakaa muille omia materiaalejaan että silloin kun haluaa hyödyntää muiden materiaaleja. Tässä pari linkkiä teemasta kiinnostuneille:
- Avoimet Creative Commons -lisenssit -diasarja (2017)
- Creative Commonsin suomenkielinen verkkosivu
- HAMK Unlimited: Miksi jakaa avoimesti -artikkeli (2016)
- Vuosittaisen Jaa jotain -teemaviikon blogi (engl. Open Education Week), mistä löydät mm. somekanavat, ohjeet ja vuodesta 2014 alkaen jaetut materiaalit.
Workshopissa kokeiltiin mm. Quizlet Liveä, joka on hauska keskusteluun kannustava pienryhmissä pelattava kisa. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti